Szent Anna-kápolna - Veszprém

Téli wellness
Wellness akciók
Nyugdíjas ajánlatok
Húsvét szállás
Facebook

Látnivalók

Szent Anna-kápolna - Veszprém

A Ranolder tér kétségkívül legszebb épülete a huszártornyos Szent Anna-kápolna. A barokk stílusú, Salomváry János táblabíró által 1724-ben építtetett templom eredeti bejáratát később átépítették. A térről keskeny lépcsősor kapaszkodik vissza az Óváros térre, illetve szűk utcácskák vezetnek a Dózsa György utca, valamint a Szabadság tér felé.

Veszprém legrégebbi, eredeti állapotában fennmaradt temploma ez a kis barokk kápolna. Napjainkban a katolikus iskola templomaként működik. Két helyütt is látható az építés évszáma: 1724.

A Szent Anna tiszteletére szentelt barokk kápolnát 1907-ben bővítették és felújították. A kapuja fölött látható barokk szoborcsoport a XVIII. században készült.
A kápolna bejáratához egykor kis híd vezetett a város felől. A pincében kialakított kriptában egykor a kápolna egyházi felszerelését biztosító Kiss Sándor családja, majd 1711-1924 között a piarista rend tagjai temetkeztek.

Az épület több nagy felhőszakadás nyomán is megsérült. 1803. május 7-én nemcsak az Ördög-árok vize, hanem a mélyebben fekvő Séd patak is kiáradt, elöntve a Jókai (akkoriban Hosszú) utca mélyebb szakaszait. Az ár bezúzta a kápolna ajtaját, megtöltötte a kriptát, a padokat kimozdította a helyükből, a sekrestye szekrényeit feldöntötte, a víz egészen az oltár asztaláig ért. A szörnyű nap emlékét őrzi a Jókai utca 13. számú házának falában, térdmagasságban ma is látható árvíz tábla.

Az épület eredeti részlete a szentély felőli északi oldalon a hatszög három oldalával záródik. Pótlólag épült hozzá a nyugati oldalon található sekrestye és a főbejárat felőli előcsarnok. Az eredetileg hagymakupolás torony 1924-ben kis huszártoronnyá egyszerűsödött.

A templombelső tere egyszerű, tiszta, egyetlen dísze a copf stílusú oltár. Az oltárkép 1834-ben készült: Bucher Ferenc veszprémi képíró műve a Máriát olvasni tanító Szent Annát jeleníti meg. Az oltár két oldalán Szent Rókus és Szent Sebestyén szobrai állnak.

Cím:
Veszprém, Ranolder tér
Telefonszám: 88/328-038
Telefonos foglalás: h-p 9-17 óráig
+36-30-985-8991