Béke Művelődési Ház - Várpalota

Wellness akciók
Nyugdíjas ajánlatok
Szilveszter 2023.
Facebook
Őszi AKCIÓK!

Látnivalók

Béke Művelődési Ház - Várpalota

Inotán, a Készenléti-lakótelepen található. Az épület tele van értékes műalkotással 8. sz. főútra néző homlokzatán téglába vésve látható faldísz Pátzay Pál-Somogyi József: A szén felhasználása c. alkotása. A művelődési ház fő homlokzati bejárata fölött négyzetes mezőben a téglafalba rézsűsen bevésett egy-egy emberi alak az egyes művészeti ágakat jelképezi: olvasás, zene, szobrászat, színjátszás, tánc, rajzolás, fényképezés.

Az épület jobb oldali homlokzatán látható, a téglafalba rézsűsen vésve Ambrózy Sándor: Gyümölcsszedő asszony című alkotása. A Cser Jolán által készített oszlopdíszek 18x18 cm-es terrakották. Ember-, állati és növényi motívumokat ábrázolnak és az étterem kerek oszlopait díszítik.

Az egykor színházat, mozit, éttermet, presszót és könyvtárat magában foglaló komplexumban ma már csak a presszó működik, melynek falát Rozsda Endre mozaikok díszítik. A színház állítólag a maga korában Közép-Európa legkiválóbb akusztikájú színháza volt – ma a Pannon Várszínház bérli az épületet, de leginkább raktárként használja.

A fentebb felsorolt alkotásokon kívül nagyon értékes még az egykori étterem egyik falát teljesen betöltő Kovács Margit Körtánc című domborműve. A szocializmus művészeti sematizmusát viseli magán a vezérigazgatói tárgyalószobában található Bernáth Aurél-alkotás, amely a Művelődés a szabadban címet viseli.
Telefonos foglalás: h-p 9-17 óráig
+36-30-985-8991