Borősz Alsó-Ausztriában

Téli wellness
Wellness akciók
Nyugdíjas ajánlatok
Húsvét szállás
Facebook

Hírek , beszámolók, úti cél ajánlók

Borősz Alsó-Ausztriában

Feltöltve: 2018-10-13

Hol, mit tehetünk a 8 borrégióban a borősz idején?

Kremstal:
Ausztria legrégibb bortermelő vidéke különleges éghajlati sajátosságokkal rendelkezik, hiszen a Kremstalat egyrészt a Waldviertel hűvös és nedves klímája szegélyezi, a tájegység másrészt a Duna lágyan dombos völgyébe torkollik. A borősz során a „Sandgrube 13 wein.sinn” bor-élményvilágban teljes egészében megismerkedhetünk a régió ízeivel, majd csatangolhatunk egyet Krems borospincéi közt.

Kamptal:
Hagyományos, több évszázadnyi tudás keveredik itt a modern építészettel. Ezek a régi és új hatások nemcsak esztétikai élményt nyújtanak, hanem a borok ízében is megmutatkoznak. A borősz alkalmával szinte kötelező meglátogatni a LOISIUM WeinWelt borászati központot és végighaladni a Langenlois bor-túraútvonalon. Ez utóbbin bortrezorok várnak arra, hogy megkóstoljuk tartalmukat. Ehhez a kulcsokat az Ursin Hausban vehetjük át.

Weinviertel:
A 13000 hektáron elterülő szőlőskertek nemcsak az ízek élményével kecsegtetnek, hanem bringázásra és túrázásra is lehetőséget kínálnak. A tájképet a régióra jellemző présházak és pincesorok határozzák meg. Aki a borősz során ellátogat ide, a Zöldveltelini szülőhazájába, az mindenképp keresse fel a retzi élménypincét, mely Európa legnagyobb labirintusszerű pincerendszere.

Carnuntum:
Ez a régió fekszik legközelebb Magyarországhoz és szinte karnyújtásnyira található az országhatártól. A top borászoknak köszönhetően az osztrák bortermelő régiók közül ez az egyik legfeltörekvőbb. Régi termőföldek íze találkozik itt új ötletekkel a borospoharakban. A borősz során érdemes ellátogatni Carnuntum római kori városába, ahol nemcsak a rómaiak, hanem boruk nyomába is eredhetünk.

Wachau:
Az UNESCO világörökséghez tartozó tájegység teraszos, napsütötte szőlőskertjeiben a különleges termőtalajnak köszönhetően világhírű borokat állítanak elő. A borősz során pl. a Welterbesteig túraútvonalon a régió legszebb szőlőgazdaságai mentén kirándulhatunk csodálatos kilátással a Dunára.

Termálrégió a Bécsi erdőben:
A meszes-murvás talajnak köszönhetően Tattendorfban, Sooßban és Bad Vöslauban olyan kiváló vörösborok uralják az itallapokat, mint pl. a St. Laurent vagy a Pinot Noir. A területre jellemző még az egyébként igen ritka fehérborszőlő-fajta, a Cirfandli és a Rotgipfler is. Gumpoldskirchen településén a bor-túraútvonal nemcsak érdekes információkkal szolgál a borról és előállításáról, hanem számos hagyományos borozó, ún. heuriger is szegélyezi.

Traisental:
Habár itt már a bronzkor óta foglalkoztak szőlőtermeléssel, 1995-ben úgymond újra felfedezték a régiót. Mondhatni, a türelem itt nem rózsát, hanem szőlőt terem. A borősz alkalmával pl. a Traisental-kerékpárúton kényelmes kerékpározás során ismerhetjük meg leginkább a régió pincészeteit és szőlőgazdaságait.

Wagram: A borvidéket itt a Duna kettészeli, az ízek viszont egységes régiót sugallnak. Nem csoda, hiszen a terület bortermelésre teremtetett. Érdemes (elektromos) bringa nyeregbe pattanni itt a borősz során, hogy Feuersbrunntól egészen Kirchbergig végig kóstolhassuk a finomabbnál finomabb nedűket.
Telefonos foglalás: h-p 9-17 óráig
+36-30-985-8991